MIÉRT IS ÍRTAM EZT A KÖNYVET?

MIÉRT IS ÍRTAM EZT A KÖNYVET?

Miért is írtam ezt a könyvet?

Számtalan embertől hallom, hogy rengeteget költött már önfejlesztő programokra, könyvekre, CD-kre, különböző tanfolyamokon vettek részt, és értik is azt, amiről szó van, próbálják is alkalmazni, de mégsem tudják megvalósítani az óhajtott változást az életükben. Ha te is így érzed, akkor nem vagy egyedül. Ennek az oka ugyanis az, hogy az önfejlesztő sikerprogramok többsége nem vezet semmilyen eredményre. Ez lehet, hogy megfogalmazódott már benned is, de arra gondoltál, esetleg te nem csinálsz valamit jól. A valódi oka viszont ennek az érzésednek nem ez.

A szomorú valóság az, hogy ezen önfejlesztő programok bukási aránya nagyon magas. Sőt, az alábbiakból kiderül, hogy ez az arány nemcsak nagyon magas, hanem megdöbbentően magas.


Alexander Loyd írja A szeretetkód című könyvében:

“[…] az említett programok döntő többsége a következő lépesekre épül:
1. Koncentrálj arra, amit meg akarsz valósítani.
2. Tervezd meg a hozzá vezető utat.
3. Valósítsd meg a tervet.
Ennyi.

[…] Legyen szó programról, könyvről, orvosról vagy mentorról, nagy valószínűség szerint mind ennek a három lépésnek valamilyen változatát próbálják beléd sulykolni. […] Van logika a receptben, nemde? Egy baj van csak vele: hogy nem működik. A Harvardon és a Stanford Egyetemen végzett legfrissebb kutatások szerint […] nemcsak hogy nem hatékony, de az emberek 97 százalékánál biztos kudarchoz vezet. […] Ha volna egyetlen olyan program, amely tényleg mindenki esetében működik, akkor valamennyien boldogan, egészségesen és elégedetten éldegélnénk a világban.”

A fenti kutatási eredményt komolyan kell venni még akkor is, ha merő jó szándékból és őszinte segítő szándékkal szeretné valaki ennek az ellenkezőjét elhitetni veled. A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Sőt, a leghangosabban nem azok dicsőítik ezeket a módszereket, akik alkalmazni próbálják, hanem azok, akik árusítják. Ez a tény viszont már önmagában is óvatosságra kellene hogy okot adjon.
Azon kevesek, akik rövid idő alatt jelentős előrelépésről számoltak be, többnyire nem közvetlenül e módszerek segítségével lettek sikeresek, vagy nem tartósan lettek sikeresek. Egyébként is változás következett volna be az életükben, csak kicsit másképp. Azt pedig, hogy egyáltalán mi is a siker, még szintén pontosítani fogjuk.

Túllepünk azon a felszínes, hamis és ártó sikermeghatározáson, hogy „legyél milliomos” és ezzel egyben sikeres, és automatikusan elégedetté is válsz. Azzal sem elégedünk meg, hogy felszínesen megfogalmazott belső tulajdonságok fejlesztését ígérjük valós, konkrét, eredményre vezető javaslatok nélkül, a tudatalatti szerepének kihagyása mellett.

Ez a könyv is részben azért jött létre, hogy tudatosítsam az önfejlesztés útjait kereső emberekben azt a tényt, hogy a népszerű sikerprogramok sajnos gyakorlatilag szinte teljesen eredménytelenek.

Tapasztalatom szerint arra kiválóan alkalmasak, hogy eljuttassák a résztvevőket arra a felismerésre, hogy változtatniuk kellene sok mindenen az életükben. Ezt a hatást persze értékelni kell. Ezen túl viszont egyéb előremutató eredményt nem tulajdoníthatunk ezeknek a módszereknek. A megoldások tekintetében az esetek túlnyomó többségében semmit nem segítenek, sőt sokszor sajnos inkább többet ártanak. Éppen ezért segítséget is szeretnék nyújtani ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozhasson. Az önfejlesztés területén az embereknek ugyanis óriási szüksége lenne a segítségre, hiszen ezeket az ismereteket nem tanítják az iskolákban.

Nem lesz könnyű feladatom, mert ezen a területen a tévhitek olyan koherens és masszív egységet képeznek, amit nem könnyű lebontani. Sokszor annyira az alapoktól kell kezdeni elmagyarázni egy-egy téves állításról, hogy miért is téves, hogy az időnként majd szétfeszíti e könyv kereteit. Annyira beivódtak a hamis állítások a köztudatba, hogy nem könnyű azokat megváltoztatni. Mindenesetre megnézünk majd néhány példát arra, hogy ezekben a motivációs programokban általában milyen konkrét tanácsok hangzanak el, és megvizsgáljuk, mi lehet az oka annak, hogy nem működnek.

Mindemellett fontos kiemelnem, hogy nem személyeket kívánok kritikával illetni, hanem téves elméleteket. A kritikával persze nem fogunk megelégedni. A kritika nem lesz öncélú. Olyan új alapokon nyugvó módszert fogok helyette ajánlani, ami a tapasztalatok szerint nagyságrendekkel hatékonyabb. Ezen a területen ugyanis jelentős paradigmaváltásra van szükség

Vissza a blogba